Group Joos Print header

Personaliseren kan je leren

30/11/2021

Uit de whitepaper “Nog persoonlijker is strafbaar” – Blog nummer 3

In onze voorgaande blogs kon u het nut en de voordelen van gepersonaliseerde een-op-eencommunicatie lezen, maar hoe begint u daar nu aan? Hoe komt u tot relevante persoonlijke communicatie?

Daarvoor heeft u data nodig. Uit een onderzoek van Salesforce blijkt dat bijna 6 op de 10 consumenten bereid is persoonlijke data te delen in ruil voor gepersonaliseerde aanbiedingen. Dat is dus meer dan de helft. De moeite waard om iets te doen met die databestanden. Want als marketeer of salesverantwoordelijke heb jij heel wat klantgegevens ter beschikking, al dan niet bewust. Denk aan databronnen zoals webstatistieken (bv. Google Analytics), social mediastatistieken, CRM-gegevens, data van e-mailmarketingcampagnes, … U zou bijna kunnen zeggen dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Maar, u moet inderdaad wel wat tijd en moeite voor over hebben om deze gegevens tot een hapklare brok te herleiden. Het is relevant om informatie op een doordachte én correcte manier te verzamelen en te gebruiken.

Namen en gegevens komen niet zomaar uit de lucht gevallen. Of ja, eigenlijk wel. U moet ze alleen weten te vinden én weten te gebruiken.

Data, het nieuwe goud
Databanken vertellen u eerst en vooral heel wat over het demografische aspect van uw (potentiële) klanten. Dit zijn kenmerken zoals geslacht, leeftijd, woonplaats, … Maar niet alleen deze eerder algemene gegevens zijn relevant, ook emotionele gegevens zijn een belangrijke bron van informatie. Waarom? Emotionele data helpen u te achterhalen wie waarin geïnteresseerd is. Data gebaseerd op aankoopgedrag zijn daar een mooi voorbeeld van. Op basis van wat consumenten kopen, leert u hen elke keer weer een beetje beter kennen. Deze informatie kan u gebruiken bij het opstellen van uw volgende direct mailcampagne. 

Stel, u bent een de uitbater van een reisbureau en een van uw consumenten boekte de voorbije jaren alleen maar zomervakanties. Op basis van dit koopgedrag kan u dus besluiten met 99,99% zekerheid dat deze klant de zon prefereert. Bij een direct mail over speciale voorjaarsaanbiedingen is het dus verstandig om bij deze consument vooral te focussen op zonvakanties. Een andere consument heeft op basis van zijn zoekopdrachten laten merken dat hij houdt van sneeuwvakanties. Voor deze direct mail laat u dus best de sneeuw op de voorgrond treden.

CRM on point 
De basis van een succesvolle gepersonaliseerde direct mailcampagne is een uitgebreide Customer Relationship Management-databank, beter bekend als de CRM. Hier worden data van uw klanten opgeslagen. Wat kochten ze, wanneer kochten ze, hoeveel kochten ze, …

Een catalogus op maat

Een grote interieurbouwer verstuurde jarenlang catalogi naar haar klanten. Fun fact, geen enkele catalogus was identiek. Elke pagina werd opgebouwd op basis van de regel als-dit-dan-dat. Als de persoon kinderen heeft, dan foto X. Als de persoon een empty nester is, dan foto Y. Op die manier werden de catalogi volledig op maat ontwikkeld. De interieurbouwer was in staat deze catalogi 2.0 te ontwikkelen omdat hun klantenbestand, hun CRM-systeem up-to-date en zeer uitgebreid was. Het bedrijf wist perfect wie wat kocht en op basis daarvan stelde het dé perfecte catalogus samen.

Heeft u na het lezen van deze blog nood aan meer uitleg over databanken en CRM-gegevens? Wij helpen u graag verder! Contacteer ons hier.